Co byste měli vědět o grilování, 1. díl | Bydlet v panelu

Hlavní strana » Článek

Co byste měli vědět o grilování, 1. díl

22. 6. 2011

Gril party pod širým nebem je vždy příjemnou událostí ve znamení dobrého jídla a pohody. Zatímco se steaky opékají, žebírka syčí – vy se můžete bavit a těšit se na lahůdky. Málo co chutná tak skvěle jako právě grilované a typicky vonící jídlo. Výrobce amerických špičkových grilů Weber vám přináší rady a tipy, jak si užít gril party.

Tipy a rady Václava Modelského,

jednatele Weber-Stephen CZ&SK spol. s r.o.

Atmosféra

Dejte své party styl, tu pravou náladu navodí lampiony, lucerny či louče. Pohrajte si s barvami – můžete sladit barvu ubrousků, příborů, prostírání. Využijte živé květiny. Připravte typickou barbecue party nebo grilování např. v asijském stylu. Přizpůsobte tomu dekorace, obstarejte stylovou hudbu. Čekáte-li více hostů, můžete připravit barevné vizitky se jmény. Hosty můžete uvítat netradičním grilovaným předkrmem, který naladí jejich chuťové buňky. Přesně v trendu finger food – můžete připravit malé špízy, klobásy nebo sýr a zabalit je do kornoutků z barevného papíru.

Brikety

Na palivu záleží. Brikety se za velkého žáru spalují pomalu, vyvíjejí vysokou teplotu a zaručují dokonalé výsledky grilování. Správný výběr je předpokladem pro pohodlné grilování. Dobrou volbou se vyhnete problémům s nedostatečným žárem a předčasným uhasínáním briket. Brikety Weber hoří 240 minut. Pokud se používaly pouze po krátkou dobu a shořely na polovinu svého objemu, můžete je příště použít znovu s novými briketami.

Co grilovat

Grilovat můžete opravdu téměř vše. Maso hovězí, vepřové, jehněčí nebo z drůbeže, ryby, zeleninu, ale také ovoce a sladké dezerty. Pro Spojené státy americké, kde má grilování největší tradici, jsou typické rozsáhlé barbecue party v parcích. Grilují se obrovské mřížkované steaky, hovězí žebírka, kuřecí křidýlka. Americkou specialitou jsou také hamburgery a marshmallows špízy. S oblibou se také griluje v Středomoří, logicky největší oblibu mají čerstvé a marinované ryby, plody moře a skopové maso. Pozadu není ani Balkán a Asie se svými kebaby, čevapčiči, pleskavicí a lahodnou zeleninou – rajčaty, paprikami a lilky.

Čištění

Nejprve odstraňte z grilovacího roštu všechny hrubé zbytky pokrmů. Odstraníte-li nejprve zbytky papírovým kapesníkem, zkrátí se tak doba vypalování. Je-li gril ještě horký, otevřete u grilů na dřevěné uhlí větrací průduch a uzavřete poklop. Proces vypalování grilovacího roštu bude trvat dle stupně znečištění asi 10 minut. Poté okartáčujte ještě horký grilovací rošt pomocí grilovacího kartáče. U plynových grilů vypalte před grilováním či po něm grilovací rošty, až nebude vznikat žádný kouř. Elektrický gril vyčistíte tak, že nastavíte regulátor na vysoký stupeň a uzavřete poklop. Proces vypalování grilovacího roštu bude trvat přibližně 10 minut. Poté okartáčujte ještě horký rošt pomocí kartáče.

Děti

Nezapomeňte vymyslet program pro děti. Děti se rády zapojují do příprav. Nebojte se jim svěřit drobné dezerty, které děti snadno vyrobí bez velké námahy a škody. Nechte je vyrábět ovocné špízy (ovoce napíchané na špejle) nebo typickou pochoutku amerických děti – špízy z bonbonů marshmallows.

Elektrický gril

Mrzí vás, že nemůžete grilovat, protože nemáte zahradu, ale jen malý balkon či terasu? Nesmutněte a pořiďte si elektrický gril. S ním můžete připravovat pochoutky i na balkoně, aniž byste obtěžovali sousedy kouřem nebo se vystavovali postihům, protože manipulace s otevřeným ohněm na balkoně není bezpečnostními předpisy povolena. Elektrický gril je navíc velmi praktický, stačí ho zapojit do zásuvky.

Další tipy najdete v dalším pokračování tématu grilování






publikováno: 22. 6. 2011
Štítky: dobrý tip, hobby, pro dobrou chuť, zahrada

Design by Lukáš Svoboda, Code by Karel Koliš
(c) Bydlet v panelu 2007