Deset tipů pro úspornou kuchyni | Kuchyně | Bydlet v panelu

Deset tipů pro úspornou kuchyni

30. 7. 2008
Ceny energií se nesmlouvavě šplhají vzhůru. Stoupající náklady se výrazně dotýkají i oblasti bydlení. Místem, kde stále ještě můžeme výrazně ušetřit je kuchyně a především kuchyňské spotřebiče. Důležité přitom je, že se úspory ani v nejmenším nedotknout našeho komfortu - naopak. Správnou volbou spotřebičů a naším chováním si ještě polepšíme.

Šetříte dostatečně?

Tipů, jak v kuchyni snížit spotřebu energií a náklady na provoz, je nespočet. Začínají tak jednoduchou pokličkou na nádobě na varné ploše a končí tím, že budeme považovat ekonomické a ekologické chování za naprostou samozřejmost. Pochopitelně, že na prvním místě vnímáme naše vlastní úspory. Důležité ale také je, že se současně zasazujeme o celkové lepší podmínky pro život na naší Zemi. Společnost Electrolux, výrobce kuchyňských spotřebičů pro domácí i profesionální využití, pro nás připravila několik zajímavých tipů pro transformaci kuchyně do ekologicky šetrnějšího prostoru.

1. Modernizujte své spotřebiče

Dnešní spotřebiče využívají až o 60 % méně energie a vody než 10 let staré výrobky, takže se nejprve musíte rozhodnout, zda bude nákup nových spotřebičů levnější, než když si ponecháte své 10 let staré na dalších 5 let. Když nahradíte svoji starou lednici modelem s třídou energetické účinnosti A++, snížíte spotřebu energie o více než 60 %. To představuje asi 20 000,– korun za průměrnou dobu životnosti lednice!

2. Neignorujte třídu energetické účinnosti

Úspora energie je úspora peněz. Kromě toho je důležité mít na paměti, že čím více energie uspoříte, tím méně CO2 bude uvolněno do atmosféry, takže snížíte svůj podíl na globálním oteplování a klimatických změnách. Štítek s třídou energetické účinnosti se nachází na spotřebiči nebo uvnitř něj a uvádí energetickou účinnost výrobku na stupnici od G do A, kde A představuje nejnižší spotřebu. U lednic a mrazniček byla stupnice rozšířena na A+ a A++, které jsou ještě účinnější.

3. Používejte indukční spotřebiče

Indukční varné desky jsou energeticky mnohem účinnější než tradiční a ve srovnání s těmi nejlepšími alternativami (keramickými varnými deskami) spotřebují až o 25 % méně energie.

4. Nemyjte nádobí ručně

Jedním z nejlepších způsobů, jak šetřit energii v domácnosti, je investovat do myčky na nádobí. Dnešní vysoce účinné myčky využívají pouze čtvrtinu vody oproti ručnímu mytí – 15 litrů oproti 60 litrům pro obvyklou 12 dílnou sadu. Kromě toho používají méně energie a mycího prostředku!

5. Nedávejte lednici nebo mrazničku do blízkosti zdroje tepla

V blízkosti lednice nebo mrazničky by se neměl nacházet sporák/vařič či radiátory. Ledničku bychom také měli umístit mimo přímé sluneční světlo. Přílišné teplo snižuje účinnost kompresoru a kondenzátoru a zvyšuje spotřebu energie.

6. Používejte spotřebiče s automatickým odmrazováním

Věděli jste, že 5 mm vrstva ledu v mrazničce zvýší spotřebu energie o 30 %? Vyberte si tedy mrazničku s automatickým odmrazováním a ušetříte nejen energii a peníze, ale i čas.

7. Sprchujte prádlo

Pračky jsou druhým největším konzumentem energie a vody v domácnosti. Zvolte si pračku s funkcí sprchování prádla (Direct Spray), která snižuje spotřebu vody a energie o 35 až 50 % na jedno praní. Navíc by pračka měla mít funkci odloženého startu, jež zabrání praní během špičkové spotřeby energie. A vždy perte s plným zatížením!

8. Sušte pomocí tepelného čerpadla

Vyberte si sušičku s tepelným čerpadlem. Spotřebuje o 50 % méně energie než starší modely (včetně nových spotřebičů s třídou C).

9. Používejte programy „ECO“: Šetří energii a vodu, a tím snižují emise CO2.

U kombinovaných chladniček s mrazničkou nastavte termostat asi na +4 až 5 °C pro chladničku a –18 °C pro mrazničku. To jsou optimální teploty pro zajištění dobrých provozních nákladů a nejlepší míry uchování vašeho jídla. Nenastavujte příliš nízkou teplotu, protože rozdíl o 1 °C vede k nárůstu spotřeby energie v průměru o 6 – 8 %.

10. Pijte vodu z vodovodu

Balená voda je mnoha lidmi vnímána jako bezpečnější a zdravější než voda z vodovodu. V mnoha případech ale voda z kohoutku splňuje přísnější normy čistoty než balená voda – a je ekologicky šetrnější. Jestliže nemůžete žít bez bublinek, kupte si lednici nebo s funkcí sycení vody z vodovodu.

Jak dosáhnout zelené kuchyně

Zelená je novým trendem. Recyklujeme, řídíme ekologicky šetrná vozidla a jíme lokálně vyrobené potraviny, které díky minimální přepravě omezují emise skleníkových plynů. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro dosažení „zelené“ kuchyně je vybrat si spotřebiče, které odebírají co nejméně energie.

Tip pro vás:

Electrolux nabízí řadu kuchyňských spotřebičů a spotřebičů pro praní a sušení prádla s názvem Green Range. Ta zahrnuje energeticky nejúčinnější spotřebiče v každé kategorii – pračku s poloviční spotřebou energie, první sušičku prádla s třídou A, lednici s třídou A++, která uspoří 40 % oproti průměrným výrobkům na trhu, a vysavač vyrobený z recyklovatelných materiálů.






publikováno: 30. 7. 2008, v rubrice Kuchyně
Štítky:

Nejčtenější články v rubrice Kuchyně:

Další články v rubrice Kuchyně:


Design by Lukáš Svoboda, Code by Karel Koliš
(c) Bydlet v panelu 2007