Za kvalitní sušičku potravin nemusíte dát jmění | Kuchyně | Bydlet v panelu

Za kvalitní sušičku potravin nemusíte dát jmění

22. 8. 2016

Sušení ovoce, zeleniny, hub, ale i třeba masa a bylinek nemusí být záležitostí na několik dní, pokud namísto topení využijete k sušení pomocníka v podobě domácí sušičky. Na které parametry se zaměřit a vybrat tak ten správný přístroj? Na to hledal odpověď dTest ve svém testu 14 sušiček potravin. Výsledky ukázaly, že vyšší cena výrobku automaticky nezaručuje jeho vyšší kvalitu.

V laboratorních testech byly sušičky potravin hodnoceny podle několika parametrů – obsluha, bezpečnost, hlučnost, spotřeba energie, konstrukce, ale nejdůležitější bylo samozřejmě samotné sušení. „Hodnotili jsme, jak rychle, rovnoměrně a účinně dokážou přístroje usušit jablka, jahody, hroznové víno, houby a hovězí maso,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu. Přístroje ale zvládají sušit například i meloun, švestky, meruňky, pomeranč, ananas, ryby, těstoviny či bylinky. 

Výsledky se liší produkt od produktu

Produkt od produktu se samozřejmě lišila doba, za kterou se daná potravina vysušila. „U jahod a hub se doba sušení pohybovala v závislosti na modelu od tří do 15 hodin, u jablek od šesti taktéž do 15 hodin. Maso ale přístroje sušily sedm až 19 hodin,“ poznamenává Hoffmannová, a dodává: „Z pohledu výsledné kvality se nejvýznamnější rozdíly mezi přístroji projevily při sušení hroznů a jahod, na druhou stranu houby či jablka zvládly všechny sušičky bez problémů.“ Mezi nejčastější zjištěné nedostatky patřila přesušenost, změna konzistence po 24 hodinách po sušení a nerovnoměrné usušení naskládaných potravin.

Jak sušičky fungují

Domácí sušičky potravin fungují tak, že přístroj nasává vzduch z okolí, ohřívá ho na předem nastavenou teplotu a ventilátorem jej vhání do vnitřního prostoru sušičky, kde jsou na platech rozloženy potraviny. Část vzduchu proudí ven ze sušičky, část se nasává zpět, dohřívá na požadovanou teplotu a znovu míří mezi plata.

Favorité testu

Z pohledu kvality sušení si nejlépe vedla sušička G21 Paradiso Big díky rovnoměrnému sušení a i v senzorickém hodnocení usušených potravin si odnášela převážně velmi dobré známky. Pomyslnou korunu však získal jiný přístroj. „Celkovým vítězem se stala sušička Domo DO325VD, která dobře suší, je bytelná, málo hlučná a mnoho neváží. Cenově navíc patří mezi nejlevnější testované sušičky,“ chválí vítěze Hoffmannová, a dodává: „I další dvě místa na pomyslných stupních vítězů obsadily levné sušičky, které svojí cenou nepřesáhly 1000 korun.“


Sušení je vhodný způsob, jak uchovávat potraviny a ve srovnání ze zavařováním a zamrazováním je šetrný i k vitamínům. Výjimkou je vitamín C, kterého se při sušení ztratí až 80 %, a beta karoten, jehož podíl se snižuje o polovinu. Díky nízkému obsahu vody a vyššímu podílu cukrů jsou sušené plody dobrým zdrojem energie například na cesty nebo pro mlsouny k zobání. Uskladněné v suchém, chladném a tmavém prostředí navíc vydrží až rok.






publikováno: 22. 8. 2016, v rubrice Kuchyně
Štítky: elektronika, spotřebiče, vybavení kuchyně

Nejčtenější články v rubrice Kuchyně:

Další články v rubrice Kuchyně:


Design by Lukáš Svoboda, Code by Karel Koliš
(c) Bydlet v panelu 2007