Zdravé pokrmy ve správném nádobí | Kuchyně | Bydlet v panelu

Zdravé pokrmy ve správném nádobí

19. 7. 2008
Stravujete se zdravě? Snažíte se nakupovat ty správné suroviny? Při tepelné přípravě se ale mohou i zdravé suroviny změnit, případně přijít o většinu svých prospěšných látek. Přitom je to docela zbytečné. Stačí, abychom pro přípravu pokrmů zvolili správný postup a také odpovídající nádobí.

Nejsme na tom nejlépe

Zdravé stravování si získává stále více příznivců. Průzkumy však ukazují, že přes veškerou osvětu úroveň stravy v České republice zdaleka není optimální. U mnoha lidí v jídelníčku stále přetrvává nadměrné množství tuků a cukrů, nízká spotřeba ovoce a zeleniny a vysoký příjem soli. To se odráží v nepříznivých statistikách nemocí, které s nesprávným stravováním souvisejí. Receptem je úprava jídelníčku

Každý druhý z nás

„Českou populaci trápí zejména nadměrná hmotnost. Potýká se s ní každý druhý člověk. Jen o něco menší procento lidí trpí nemocemi srdce a cév a třetina lidí má problémy se zažívacím ústrojím,“ uvádí na adresu nesprávné výživy dietoložka Karolína Hlavatá. „Rizika těchto onemocnění lze výrazně snížit úpravou jídelníčku. Uvést základní složky výživy do správného poměru je však pouze jedna strana mince. Stejnou pozornost jako výběr potravin si zaslouží také jejich zpracování,“ zdůrazňuje.

Nenechejte se připravit o vitamíny

V potravinách již během jejich skladování postupně dochází k úbytku živin a vitamínů. Tento proces ještě umocňuje tepelná úprava. Obecně platí, že čím je tepelná úprava delší, tím nižší bude výsledná výživová hodnota. Proto je dobré upravovat potraviny co nejrychleji, aby si zachovaly co největší množství vitamínů. V tomto ohledu se rozhodně vyplatí investovat kvalitního kuchyňského nádobí, které využívá moderních technologií a materiálů.

Nedocenitelná indukce

Dobu přípravy výrazně zkrátí indukční ohřev, při němž dochází k okamžitému přenosu tepla mezi varnou deskou a nádobou. Indukce je však výsadou jen vybraných značek kuchyňského nádobí. Vhodným příkladem může být značka Zepter, která nabízí veškeré nádobí se speciálním akutermickým dnem. Toto dno nejenže umožňuje indukční ohřev, ale navíc akumuluje teplo, které pak rovnoměrně a efektivně rozvádí po celé nádobě.

Ohlídejte si materiál

Výsledná výživová a kalorická hodnota pokrmu nezáleží pouze na délce jeho přípravy. Klíčovou roli hraje také materiál, z něhož je varné nádobí vyrobeno. Ten má přímý vliv na množství tuku, který se do pokrmu přidá. Pro zdravé vaření má vynikající vlastnosti ušlechtilá chromniklová ocel charakteristická pro nádobí Zepter. Je prakticky nezničitelná, neuvolňuje do potravin žádné škodliviny, je pachově i chuťově neutrální, a navíc rovnoměrně rozvádí teplo. Potraviny v ní lze zpracovávat i bez použití tuku, což významně snižuje výslednou energetickou hodnotu. Pozitivní vliv přípravy pokrmů s minimem tuků potvrzuje i dietoložka Karolína Hlavatá: „Řada klinických studií prokázala, že nízkotučná dieta je nejlepší prevencí nadměrné tělesné hmotnosti a je základním pilířem při léčbě nadváhy, obezity, vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Vlastnosti nádobí Zepter navíc umožňují připravovat jídla bez tuku, aniž by došlo k připalování nebo zhoršení chuti, barvy či vůně pokrmu.“

Doporučujeme: Doslova průlom ve zdravém zpracování jídel představuje vaření bez vody, kdy v nádobách cirkuluje pouze pára.






publikováno: 19. 7. 2008, v rubrice Kuchyně
Štítky:

Nejčtenější články v rubrice Kuchyně:

Další články v rubrice Kuchyně:


Design by Lukáš Svoboda, Code by Karel Koliš
(c) Bydlet v panelu 2007