Proč negrilovat bez omezení?
Pokud jste si dosud mysleli, že grilovačka jako kulinářská a společenská událost je jen výsadou letní sezóny, máme pro vás dobrou zprávu. S využitím vhodných pomocníků si můžete oblíbené pokrmy s minimální námahou připravit kdykoliv a kdekoliv. A nenechte se odradit ani dalšími mýty.
Grilování prý škodí tělu a linii
Příprava masa či zeleniny na rozžhavených grilovacích deskách prošla mnoha inovacemi, při kterých se myslelo i na zdraví a štíhlou linii. Stačí si jen vhodně vybrat. Moderní elektrické grily jsou vybaveny senzory teploty, aby co nejefektivněji nakládali s teplem podle typu grilovaného pokrmu. Bát se není třeba ani přibírání na váze, moderní grily dokáží přebytečný tuk odvést mimo připravovaného jídla. Při výběru je však důležité „prozkoumat“ i povrchovou úpravu grilovacích desek – v případě použití nepřilnavých materiálů bude potřeba užívání oleje minimální.
Grilovat se prý dá jen v létě
Elektrické grily bodují i z dalších důvodů – hlavně prostorových. Na rozdíl od klasického grilu na uhlí či plyn, které vyžadují otevřený prostor a dobré počasí, elektrický nabízí univerzálnější využití. Nemluvě o ekologičnosti a skladnosti. S elektrickým kontaktním grilem můžete klidně grilovat ve své panelákové kuchyni i v lednu, přičemž bez problémů zastoupí i tradičních pomocníky, jako jsou pánev, elektrická trouba či mikrovlnka. To vše s minimálním nepořádkem.
Gril je prý jen na maso a zeleninu
Nejen maso, ryby a zelenina patří na gril. Výborně chutnají i sýry a grilované ovoce. Na elektrickém kontaktním grilu zvládnete i sladké dezerty, včetně palačinek a lívanců na víkendové snídaně s rodinou, či rychlé zapékané bagety a sendviče pro nečekanou návštěvu.
Recept na rychlé povidlové šátečky z grilu:
• Balení listového těsta • 6 lžic švestkových povidel • Vajíčko na potření • Mleté mandle na ozdobu
Na první polovinu rozbaleného a roztaženého listového těsta uložíme „hromádky“ z povidel, překlopíme těsto druhou polovinou, rukama a rádýlkem vyformujeme šatičky. Potřeme vajíčkem a umístíme na gril při teplotě 160 °C. Dozdobíme moučkovým cukrem, mandlemi a lístkem máty a podáváme.
Nejčtenější články v rubrice Chalupa a hobby:
- Nový e-shop KM Beta: až 20 % ceny dolů
- Hitem letošního podzimu jsou okrasné dýně
- Na hory s půjčenou dodávkou