Péče o spotřebiče II. Příprava potravin
Kuchyňské spotřebiče, zejména chladničky a varné plochy patří ke zcela základnímu vybavení každé kuchyně. Spolu s multifunkčními troubami, rychlovarnými konvicemi, toustovači, kávovary a dalšími spotřebiči se starají o uchování surovin a přípravu nápojů a pokrmů. Péči o tyto spotřebiče zvládneme v průběhu běžného úklidu. Na čištění používejte určené speciální prostředky. Ocet, kyselina citronová a další domácí triky ani kuchyňským spotřebičům příliš nesvědčí.
Chladnička a mraznička
Čištění prostoru chladničky a mrazničky spojené s jejím odmrazením doporučujeme dělat pravidelně, nejlépe jednou za půl roku. Zároveň je dobré vyčistit i odtokový kanálek, který se nachází na zadní straně spotřebiče a odvádí vodu z chladničky. Předejdete tak jeho ucpání. Kondenzátor umístěný na zadní straně umývejte podle jeho zašpinění a ve chvíli, kdy odmrazujete spotřebič.
Mikrovlnná trouba
Potraviny ohřívejte v mikrovlnné troubě vždy přikryté. V opačném případě se mohou kusy potravin dostat až na tukový štítek a v případě jeho poškození může dojít k neopravitelnému poškození celého spotřebiče. Vnitřní prostor mikrovlny pak můžete čistit prostředkem určeným na nerezový povrch.
Varná deska
Na varnou desku použijte nejprve škrabku pro čištění tvrdých usazenin a vodního kamene a následně využijte čisticí prostředek na sklokeramické desky.
Trouba
Pokud máte troubu s pyrolytickým čistěním, stačí jen zapnout čisticí program, při kterém se vnitřek trouby zahřeje až na 500 °C a veškeré připečené zbytky jídla se spálí na prach. Ten pak jednoduše setřete navlhčenou utěrkou.
Digestoř
Důležité je pravidelné čištění filtrů. Uhlíkové filtry je pak nutné pravidelně měnit. Některé odsavače mají indikaci nasycení uhlíkových filtrů nebo jsou vybaveny indikátorem efektu filtrace.
Kávovar
Pravidelné čištění a vyprazdňování odpadu je pro přípravu chutné kávy zcela nezbytné. Doporučujeme provádět pravidelné odvápňování. I tady se vám bude hodit filtrační konvice, neboť při používání tvrdé vody, může dojít k neopravitelnému poškození varné jednotky kávovaru.
Gril, toustovač, sendvičovač
Čistit spotřebič doporučujeme po každém použití. Zanechané zbytky potravin sice gril, toustovač ani sendvičovač nepoškodí, ale jsou nehygienické a nevzhledné.
Rychlovarná konvice
Rychlovarnou konvici je potřeba pravidelně odvápňovat v závislosti na tvrdosti vody a četnosti používání. Vodní kámen usazený uvnitř varné konvice nepůsobí nijak vábně a navíc způsobuje vyšší spotřebu energie a pomalejší ohřev vody. Pokud se odvápňování chcete vyhnout, používejte vodu z filtrační konvice. Voda z ní neobsahuje vodní kámen a díky tomu je i chutnější.
Ideální volbou je zde filtrační konvice Electrolux AquaSense™ vyvinutá na základě průzkumu trhu, který ukázal, že lidé vodu z kohoutku filtrují, protože ji mohou libovolně využívat, ale nevyhovoval jim pomalý průběh filtrace a design filtračních zařízení. Electrolux se tímto zjištěním inspiroval a vyvinul elegantní konvici s rychlým filtrováním vody. Na výběr jsou konvice o objemu filtrované vody 1,2 nebo 1,6 litrů v barevném provedení ledově bílá, ebenově černá, rudá a akvamarínová. Životnost filtru je 30 dní, které odpočítává LED kontrolka. Konvici AquaSense™ je možné i jednoduše uchovávat ve dveřní přihrádce v lednici.
/Informace o správné péči o domácí spotřebiče připravila společnost Electrolux/