Vybíráme odšťavňovač ovoce | Kuchyně | Bydlet v panelu

Vybíráme odšťavňovač ovoce

30. 7. 2011

Sezóna ovoce se rozběhla naplno a určitě si každý z nás umí najít to své oblíbené. S postupujícími dny už nám ale nejsou plody tak vzácné, jako zpočátku, a tak se snadno stane, že máme ovoce nebo zeleniny najednou více, než dokážeme běžně zkonzumovat. Pomoci nám může odšťavňovač. Vy budete mít vitamíny, vlákninu a minerály, které ovoce nebo zelenina obsahuje v té nejpohodlnější formě nápoje. Důležité je, že tímto způsobem můžeme rychle ještě spotřebovat i to ovoce, která už na pohled není příliš lákavé. Stejně jako u všech ostatních spotřebičů, ale i mezi odšťavňovači jsou podstatné rozdíly a my budeme muset vybírat. Jak na to?

Na co bychom měli pamatovat?

Než se budete zajímat o výkon, velikost nádoby na šťávu i dřeň a o další parametry, ujasněte si, jaké ovoce nebo zeleninu budete nejčastěji v odšťavňovači zpracovávat. Výběr vhodného odšťavňovače je bohužel vždy o kompromisu. Neexistuje naprosto ideální odšťavňovač, který by zpracoval všechny druhy ovoce a zeleniny s maximální výtěžností. To ani není možné, protože jednotlivé typy ovoce a zeleniny se liší, a pro ideální stav by potřebovaly také jiný způsob zpracování. Pro porovnání funkcí a odlišností jednotlivých druhů odšťavňovačů můžete využít například recenze a porovnání nejlepších odšťavňovačů.

Typickým příkladem je listová zelenina, nebo bylinky. S nimi si neporadí odstředivé přístroje. volíme-li však nízkootáčkové lisy (šnekové nebo dvouhřídelové), budeme spokojeni.

Jakou šťávu máte rádi?

Byli byste překvapeni, kdybyste měli možnost bezprostředně po sobě ochutnat, jaké chuťově, vzhledově i typově odlišné šťávy jsou odšťavňovače schopny nabídnout. Základní rozdíl spočívá v tom, zda připravujete šťávu v odstředivém odšťavňovači nebo pomocí nízkootáčkových lisů. Jestli máte rádi ve šťávě i drobné kousky ovoce – pro vás by potom byl vhodný některý z nízkootáčkových typů. S pěnou na povrchu nápoje musíte počítat u odstředivých typů odšťavňovačů. Tento způsob odšťavňování totiž vhání do šťávy mnoho vzduchu, který navíc způsobuje rychlou oxidaci šťávy, kdy ubývá vitamínů. Proto bychom měli šťávu z odstředivých typů konzumovat okamžitě a nenechávat ji na pozdější dobu či skladovat.

Důležité je i množství a rychlost přípravy

V rychlosti a množství šťávy, které jsou schopny nám nabídnout, zvítězí odstředivé odšťavňovače, které také mívají velké plnící otvory. Ale i tady bychom měli mít reálné představy a říci si, kolik asi šťávy dokážeme denně zkonzumovat? Protože i nízkootáčkové lisy umí zhruba za 30 minut připravit kolem čtyř litrů šťávy, což je pro většinu rodin jistě dostatečné množství. ŠŤáva z těchto přístrojů je ve srovnání s odstředivými a velkokapacitními typy přitom chutnější a kvalitnější a vydrží déle.

Jak snadno půjde vyčistit?

Odšťavňovač patří mezi ty domácí spotřebiče, které musíme vyčistit po každém použití. I to bychom měli při výběru vzít v úvahu. Zpočátku se nebudeme moci přípravy šťáv nabažit, ale až náš první zájem ochladne, začneme si více všímat právě takových „maličkostí“, jako je náročnost údržby. Postupně pak může dojít k tomu, že odšťavňovač raději ani nepoužijeme, protože si už představíme, jak náročné je jen rozebrat a vyčistit. Proto i toto hledisko při svém rozhodování vezměte v úvahu a vybírejte takové odšťavňovače, které se snadno rozebírají a čistí. / Na snímku odšťavovač ovoce a zeleniny Orava OS-101, bezp. pojistka, výkon 450 W, cena 599 Kč/






publikováno: 30. 7. 2011, v rubrice Kuchyně
Štítky: než nakoupíme, pro dobrou chuť, spotřebiče

Nejčtenější články v rubrice Kuchyně:

Další články v rubrice Kuchyně:


Design by Lukáš Svoboda, Code by Karel Koliš
(c) Bydlet v panelu 2007