Zkuste kávu trochu jinak: Kávová šarlota s jahodami
Máte rádi kávu? Často s ní začínáme i končíme den, neumíme si bez její charakteristické vůně a chuti představit chvíle po obědě. Setkat se s ní ale můžeme i v řadě chutných receptů – sladkých i slaných. Nevíte, čím pohostit už tuto neděli své přátele? Vyzkoušejte třeba Kávovou šarlotu s jahodami. Již teď vám můžeme slíbit, že odměnou vám budou nejen slova chvály hostů.
Kávová šarlota s jahodami
Suroviny:
180 ml mléka
75 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 žloutky
1 vejce
10 g želatiny
1 šálek silného turka z kávy Jihlavanka Standard
2 cl vaječného likéru
200 ml šlehačky
1 balení cukrářských piškotů
250 g jahod nebo jiného ovoce podle sezóny
Snítka máty na ozdobu
Postup:
Mléko v kastrůlku přivedeme k varu a přidáme žloutky s cukrem, mícháme metličkou a krátce necháme přejít varem. Po té přecedíme přes jemné sítko. Vmícháme rozpuštěnou želatinu (předem namočíme na 10 min. ve studené vodě, vymačkáme a rozehřejeme v mikrovlnce) a šálek silného turka (bez kávové sedliny) a dáme vychladit. Občas mícháme, směs musí být stále tekutá! Poté přidáme našlehanou šlehačku a nalijeme do formiček vyložených cukrářskými piškoty. Při podávání doplníme o čerstvé ovoce. Část ovoce lze i rozvařit s cukrem a lehce zahustit pudinkem rozmíchaným ve vodě a použít jako omáčku.
Počet porcí: 4– 6 podle velikosti formy
Čas přípravy: 30min, vychlazení 2 hod.
Tip pro vás:
Stále probíhá soutěž kávy Jihlavanka, připravená ve spolupráci s porcelánkou v Dubí u Teplic. Hrnečky a další výrobky z limitované edice originálního českého cibuláku získáte do své nové sbírky za „Jihlavánky“ z obalů pražených i instantních káv Jihlavanka. Všechny výrobky z limitované edice Jihlavanka jsou dekorované pod glazurou, a proto se hodí pro použití v myčkách i mikrovlnných troubách. Nový program s odměnami za věrnost v podobě limitované edice výrobků z pravého, ručně malovaného a čtyřikrát vypalovaného českého cibuláku potrvá až do konce roku 2013.