Zkuste kávu trochu jinak: Kávová šarlota s jahodami | Kuchyně | Bydlet v panelu

Zkuste kávu trochu jinak: Kávová šarlota s jahodami

14. 6. 2013

Máte rádi kávu? Často s ní začínáme i končíme den, neumíme si bez její charakteristické vůně a chuti představit chvíle po obědě. Setkat se s ní ale můžeme i v řadě chutných receptů – sladkých i slaných. Nevíte, čím pohostit už tuto neděli své přátele? Vyzkoušejte třeba Kávovou šarlotu s jahodami. Již teď vám můžeme slíbit, že odměnou vám budou nejen slova chvály hostů.

Kávová šarlota s jahodami

Suroviny:

180 ml mléka

75 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

3 žloutky

1 vejce

10 g želatiny

1 šálek silného turka z kávy Jihlavanka Standard

2 cl vaječného likéru

200 ml šlehačky

1 balení cukrářských piškotů

250 g jahod nebo jiného ovoce podle sezóny

Snítka máty na ozdobu

Postup:

Mléko v kastrůlku přivedeme k varu a přidáme žloutky s cukrem, mícháme metličkou a krátce necháme přejít varem. Po té přecedíme přes jemné sítko. Vmícháme rozpuštěnou želatinu (předem namočíme na 10 min. ve studené vodě, vymačkáme a rozehřejeme v mikrovlnce) a šálek silného turka (bez kávové sedliny) a dáme vychladit. Občas mícháme, směs musí být stále tekutá! Poté přidáme našlehanou šlehačku a nalijeme do formiček vyložených cukrářskými piškoty. Při podávání doplníme o čerstvé ovoce. Část ovoce lze i rozvařit s cukrem a lehce zahustit pudinkem rozmíchaným ve vodě a použít jako omáčku.

Počet porcí: 4– 6 podle velikosti formy

Čas přípravy: 30min, vychlazení 2 hod.

Tip pro vás:

Stále probíhá soutěž kávy Jihlavanka, připravená ve spolupráci s porcelánkou v Dubí u Teplic. Hrnečky a další výrobky z limitované edice originálního českého cibuláku získáte do své nové sbírky za „Jihlavánky“ z obalů pražených i instantních káv Jihlavanka. Všechny výrobky z limitované edice Jihlavanka jsou dekorované pod glazurou, a proto se hodí pro použití v myčkách i mikrovlnných troubách. Nový program s odměnami za věrnost v podobě limitované edice výrobků z pravého, ručně malovaného a čtyřikrát vypalovaného českého cibuláku potrvá až do konce roku 2013.






publikováno: 14. 6. 2013, v rubrice Kuchyně
Štítky: pro dobrou chuť

Nejčtenější články v rubrice Kuchyně:

Další články v rubrice Kuchyně:


Design by Lukáš Svoboda, Code by Karel Koliš
(c) Bydlet v panelu 2007